Nörodejeneratif Hastalık Araştırmaları Ortak Programı (EU Joint Programming Neurodegenerative Disease Research – JPND) Avrupa’da nörodejeneratif hastalıklar alanında faaliyet gösteren araştırma programlarını düzenleyen ve yöneten kurumların bir araya gelerek oluşturduğu bir yapıdır. Söz konusu girişim kapsamında nörodejeneratif hastalık araştırmalarını daha verimli hale getirecek ve tedavi kabiliyetini artıracak yöntemler konusunda proje çağrıları açılmaktadır.
Bu çerçevede, JPND JPCOFUND-2 2024 yılı uluslararası ortak araştırma projeleri çağrısında “Nörodejeneratif Hastalıkların Erken Evresinde Hastalık Progresyonunun Değerlendirilmesi ve Mekanizmalarının İncelenmesi” başlığında araştırma projeleri desteklenecektir (https://neurodegenerationresearch.eu/initiatives/annual-calls-for-propos…)
1. aşama önerilerin Çağrı Sekretaryasına sunulması için son tarih: 5 Mart 2024 (12:00, CET) (https://ptoutline.eu/app/jpnd2024)
1. aşama önerilerinin TÜBİTAK’a sunulması için son tarih: 15 Mart 2024 (23:59, TSİ) (https://uidb-pbs.tubitak.gov.tr)
2. aşama önerilerin Çağrı Sekretaryasına sunulması için son tarih: 25 Haziran 2024 (12:00, CET) (https://ptoutline.eu/app/jpnd2024)
İkinci aşama uluslararası bilimsel değerlendirme sürecinde başarılı bulunan projelerde yer alan araştırmacılarımız için TÜBİTAK son başvuru tarihi duyurulacaktır.
JPND JPCOFUND-2 2024 yılı çağrısı kapsamında proje önerilerinin Alzheimer, demans, Parkinson ve ilgili hastalıklar, Prion Hastalıkları, Motor Nöron Hastalıklar, Huntington Hastalığı, Spinoserebellar ataksi (SCA), Spinal Musküler Atrofi (SMA) nörodejeneratif hastalıklarından bir ya da birkaçını hedeflemesi gerekmektedir. Proje önerilerinin aşağıdaki araştırma alanlarına odaklanması gerekmektedir:
Çağrıya sunulacak projelerin aşağıdaki kriterleri sağlaması gerekmektedir:
Önemli Bilgi
Söz konusu çağrı kapsamında ülkemizden sunulacak proje önerileri, TÜBİTAK 1071 Uluslararası Araştırma Fonlarından Yararlanma Kapasitesinin ve Uluslararası Ar-Ge İşbirliklerine Katılımın Artırılmasına Yönelik Destek Programı kapsamında desteklenecektir.
Türkiye’den ortakların yer alacağı projeler için hem çağrı sekretaryasına hem de TÜBİTAK’a başvuru yapılması zorunludur.
Ulusal proje başvuruları, Proje Başvuru Sistemi (PBS) üzerinden yalnızca elektronik imza (e-imza) kullanılarak yapılabilmektedir.
Başvuru öncesinde ulusal başvuru kurallarının detaylı bir şekilde incelenmesi gerekmektedir. Başvuru kurallarına uyulmaması durumunda başvurunun değerlendirmeye alınmadan iade edilmesi söz konusudur.
Çağrı İrtibat Kişileri
Uluslararası Başvuru Koşulları ve JPND hakkında bilgi için:
Elif GÜNEY TAMER
0312 2981384
Ulusal Başvuru Koşulları hakkında bilgi için:
Azmi Serhat YILDIRIM
azmiserhat.yildirim@tubitak.gov.tr
0312 2981367